Може ли дефицитът  на Fitline ВИТАМИН “D” да доведе  до редица заболявания?

Проучванията направени в последните години доказват, че витамин D е нещо повече от фактор подобряващ костната плътност. Оказва се, че недостигът на Fitline витамин D е свързан не само с недостатъчното излагане на слънце, а и с недостатъчното приемане на риба, яйца и мляко. 

Витамин D подобрява имунитет

Благодарение съвременния  начин на живот, забързаното ежедневие,  затлъстяването, използване на слънцезащитни кремове или заболявания на храносмилателната система, намаляват усвояването  на ценни хранителни вещества витамини и минерали.

  • Заболявания  като бъбречна недостатъчност и прием на антиконвулсанти довеждат до витамин D дефицит. 
  • Социално значими заболявания като диабет, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето, след дългогодишни изследвания установяват за недостиг на витамин D, като дефицита му е свързан с причините за развитието им.
  • Забележителни са проучванията по отношение на дихателните инфекции. Установен е огромен дефицит на витамин D, както и повишена заболеваемост, най-вече при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма и жени в менопауза
  • Проучванията доказват, че при болни с пневмония има повишена смъртност.

fitline витамин D

Витамин D стимулира клетъчната диференциация/развитие на специализирани клетки от една начална клетка/ и потиска пролиферацията на клетките/образуване на нови клетки чрез делене/. Затова се счита, че дефицитът на витамин D води до анти- апоптозна активност/ апоптоза – програмирана клетъчна смърт/. Според последни проучвания при анализиране на резултатите от нивата на витамин D при пациенти с рак на млечната жлеза, рак на простатата рак на дебелото черво се установява, че риска от тези заболявания е по-висок при ниски нива на витамин D. Изучаването на витамин D и рецепторите за него в различните тъкани и най-вече в хемопоетичните (кръвотворните) и лимфопоетичните клетки подобрява разбирането на клетъчната диференциация и функционирането на имунната система. Оказва се, че подпомагайки диференцирането на хемопоетичните клетки, витамин D играе роля на имунен модулатор, както за Б -лимфоцитите, така и за Т -лимфоцитите /хелперите и килърите/. Така разбираме, че компенсирането на витамин D дефицита може да промени и ограничи имунната активност и при автоимунните болести”, коментира д-р Цветан Алайков, началник на отделение по клинична хематология в УМБАЛ “Софиямед”.
В различни ин-витро/лабораторни/ проучвания се е наблюдавало, че витамин D намалява мутациите на ДНК в хемопоетичните стволови/родоначални/ клетки. Това е накарало много изследователи да прилагат витамин D при самостоятелно или комбинирано лечение на Миелодиспластичните синдроми /МДС/. Наблюдавал се е положителен ефект от прилагането на аналози на витамин D при МДС с нисък риск.
“По отношение на състоянието на костната система, която при мултипленият миелом много често е засегната, приемът на витамин D значително подобрява костната плътност и като цяло здравето на костите”, уточнява д-р Алайков.
След множество проучвания с пациенти при малигнени /ракови/ хематологични заболявания като остри левкемии, МДС и мултиплен миелом, при приемане на витамин D и извършена алогенна костно-мозъчна трансплантация, реакциите на отхвърляне на трансплантата, инфекции и ендокринни усложнения са били много по – малко.
Всичко това говори, че наличието на дефицит на витамин D би могъл да се компенсира по всяко време, за да се намали рискът от развитието на редица заболявания и техните усложнения.

Как ефективно да правим профилактика с Vit D?

🧾 Какво съветва Др. Алайков, в случай на дефицит на Vit D?

Как и къде да си запиша час за консултация с Др. Алайков?


Д-Р ЦВЕТАН АЛАЙКОВ- Хематолог

ЗАВЕЖДАЩ ОТДЕЛЕНИЕ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ В УМБАЛ “СОФИЯМЕД”:

✅ За повече информация запиши се тук : запиши се тук

Информация за други Fitline продукти тук.

Заповядай в отворената Фейсбук група: Моето тяло – Мой дом