Омега-3 – За какво въобще да се занимаваш с това?  

Може да си чувал, че са важни за здравето ти, но дали си се чудил защо са всъщност толкова специални?

Истината е, че осигуряването на прием на Омега-3 мастни киселини може да направи нещо сериозно за здравето ти.

DHA и EPA Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за функционирането на тялото, тъй като те поддържат нормалните функции на сърцето и мозъка.  Може също така да се каже, че те помагат на тялото ти да се движи като добре смазана машина. Така че не се страхувайте от сериозното обвързване !  

С тези мастни киселини, това няма да е кратък полет, това е връзка за цял живот.  

Ние всички се нуждаем от тях, започвайки от шест месеца ПРЕДИ раждането и чак до старостта.  

Те са особено важни:

  •  за деца
  • бременни жени 
  • възрастни хора.

Както знаеш с ежедневния стрес и динамичния начин на живот, осигуряването на ежедневната доставка на важни хранителни вещества, включително омега-3, може да бъде предизвикателство.  Ако не си почитател на рибните ястия, задължително трябва да вкараш Омега-3 в менюто си, тъй като мазната океанска риба е основни източник на важните DHA и EPA мастни киселини.

Въпреки това, с малко желание, осигуряването на достатъчно количество би могло да е леко.  

Нека погледнем отблизо какво са омега-3, къде можем да ги намерим и какво могат да направят за нас:

 [1] DHA и EPA допринасят за нормалната функция на сърцето само от 2 порции на ден, DHA допринася за поддържането на нормалната мозъчна функция само от 2 порции на ден.

1. Революционни изследвания от Север

Всичко започна с двама датчани, няколко кучета и пътуване до Арктика през 1970 година. Йорн Дайерберг, млад лекар със силно влечение към приключенията, искаше да разбере дали има връзка между високо мазнината диета в Гренландия и ниска честота на сърдечни заболявания.  Тогава инуитите бяха все още рибарско и ловно общество и живееха предимно с риба и месо от тюлени.

Може ли това да е тайната на тяхното здраве?

Д-р Дайерберг убеждава колегата си учен д-р Ханс Олаф Банг да пътува до северозападния бряг на Гренландия, за да изучава инуитските навици на хранене.  130 кръвни проби и две години по-късно в лабораторията си в Дания, екипът открива две мастни киселини – EPA и DHA. От този момент осъзнаването и разбирането на Омега-3 и неговото значение за човешкото здраве рязко се покачи, като досега са публикувани повече от 20 000 научни статии.

2. Също, Също, но Различно

Също като Омега-6 и Омега-9, Омега-3 мастните киселини принадлежат към семейството на полиненаситените мазнини – това са “добрите” мазнини.

Три омега-3 мастни киселини са особено важни

  • алфа-линоленова киселина (ALA)
  • ейкозапентаеновата (EPA)
  • докозахексанова (DHA) киселини.  

ALA може да се намери в различни източници на растителна основа, като спанак, брюкселско зеле, чиа семена, ленено семе или тиквени семки.

DHA и EPA Омега-3 мастни киселини се намират в мазна океанска риба като сьомга, скумрия или риба тон.  

Човешкото тяло може също да преобразува някои АЛА в другите два вида Омега-3.  Въпреки това, ефективността на този процес е доста ниска, а бионаличността на ALA източниците на растителна основа е дори по-ниска.  

Най-надеждният начин да получиш достатъчно EPA и DHA е да ги консумираш директно и да не разчиташ на организма да ги преобразува от ALA.

3. Не ядеш риба?

Много хора не ядат риба – поради нейния вкус, хранителните алергии, или да се борят срещу прекомерния риболов на океаните.  Има и хранителни добавки, съдържащи Омега-3 мастни киселини. Въпреки това, повечето от тези добавки Омега-3 са направени от риба или масло от крил.  Да, те се претъпкани с ценни Омега-3, но тези капсули повдигат същите екологични проблеми, които биха могли да имат рибните ви ястия. Прекомерният риболов на океаните е сериозен проблем, а китовете и пингвините разчитат на малкия крил от ракообразни като основен източник на храна.

 И така, има ли начин да пропуснете скумрията и все пак да получите ползите?  Да!  Океанските риби също не генерират свои собствени DHA и EPA.  Те ги получават от водорасли, единственият растителен източник на DHA и EPA.  Чрез ферментация специфичен вид микроводорасли произвежда масло, което е много богато на DHA.  Това е устойчив източник на омега-3 мастни киселини, без рибен вкус или риск от замърсители, пренасяни от океана.  Това масло от микроводорасли се използва и в новия FitLine Omega 3 Vegan.  В комбинация с уникалната технология MicroSolve® в FitLine NTC® (концепция за хранителни вещества) се създава водоразтворима транспортна форма на DHA и EPA.  Течната добавка е първият 100% растителен продукт Омега 3 на пазара, който използва тази технология.

 Знаете ли, че има повече продукти на FitLine, които ви помагат да осигурите снабдяването с Омега-3 мастни киселини?  Те се намират и в FitLine Omega 3 + E

Вегетарианска или не, включвайки Омега-3 в ежедневието си чрез добавки и богати на Омега-3 храни винаги е добра идея.  Търсите вдъхновение и идеи в кухнята?  

Защо не опитате нашата  Fitline Кухня /сьомга със зеленчуци, салата от спанак и риба тон, или овесени ядки с боровинки и ленено семе/?

Какъв е вашият любим начин да осигурите приема на Омега-3?  Сподели в Facebook групата Моето Тяло Мой Дом