Лакомия към храната  може да изпита всеки, навсякъде и по всяко време.  На практика особено за всеки на диета, апетита към храна е истинско предизвикателство за неговата воля.  Това са просто хора, които имат причина и проблем със загубата на тегло и задържането му.  Ти можеш да експериментираш всичко, без да виждаш, какъвто и да е резултат, ако не си махнеш ръцете от бисквитки, вафлички, боnбони, Нутела, чипс, готови пици. Но е толкова трудно да бъдеш издръжлив, когато става въпрос за всички тези “сладки” изкушения.

За щастие има 5 изключително полезни съвета и трика, които да ти помогнат да устоиш на калорична закуска или храна:

1. Пийте вода

Мозъкът ти може да ти изиграе шега.  

Понякога гладът или желанието за храна просто се бъркат с жаждата.  Ако почувстваш внезапно желание за специфична храна, опитай се да изпиеш  голяма чаша вода и изчакай няколко минути. Може да откриеш, че глада изчезва, защото тялото ти е било  просто жадно.

    2.  Не го мисли

Желанието за  лакомства е причинено от скука, тревожност или други емоции, зов за действие.  Когато почувстваш, че настъпва лакомия, опитай се да не я мислиш, да се отдалечиш от нея.  Например, вземи бърза разходка или душ. Обадете се на приятел, отидете на пазар, слушайте музика или прочетете книга – нещо друго.  Промяната в мисълта и околната среда може да помогне за запазване на самоконтрола.

     3.  Планирайте храната си

Ако е възможно, опитай се да планираш храната си за деня или предстоящата седмица (помисли  за приготвянето на ястия). Когато знаеш кога и как ще ядеш, елиминирате фактора на спонтанността и несигурността.

Ако не ти се налага да мислиш какво ще ядеш в следващото хранене, няма да се изкушаваш да взимаш спонтанни решения и все по- рядко ще имаш неприятния опит на апетита.

@Guulia Romanelli

4. Избягвай Екстремното Огладняване

  • Гладът е една от най-големите причини, поради които изпитваме огромен апетит или лакомия 
  • За да не бъдете изключително гладни, не забравяйте да ядете редовно.
  • Бъдете готови да избягвате дълги периоди на глад.  
  • Особено важно е никога да не пазарувате, когато сте гладни!  Този навик кара всеки да купува храни, които не са ти нужни и са провокирани от моментния апетит. Второ в супермаркетите обикновено са най-нездравословните  храни, на които само очите ни реагират.
  • Не пазарувай Гладен, защото очите ти виждат изкушаващи храни

5.  Избягвай Стреса и Умората

Апетитът ти силно се повлиява от хормоните, които се колебаят през целия ден.  

Стресът и лишаването от сън в хормоналния баланс на тялото, може да доведе до лоша регулиране на апетита и неописуем апетит. Опитай се да намалиш  стреса предимно със спорт (движение), медитации и като цяло спокойно да приемеш промените.

Също така се увери, че можеш  да си починеш добре.

Включи се в нашата подкрепяща група Моето Тяло – Мой дом

Чувал ли си за нашата програма за “Контрол на Теглото”? Ако не си, може да изпратиш своето запитване тук.