Спиш ли достатъчно?

Всички сме го преживяли. Мисля, че можем също да се съгласим, че сънят е от съществено значение за здраво тяло и ум. Всъщност той е също толкова важен, колкото храненето и упражненията. Въпреки това, по някакви причини (стрес, работа, начин на живот, дори пол и възраст), понякога просто не получаваме достатъчно.

Защо точно е толкова важно да се спи добре?

  • Здравият сън може да помогне с усилията за отслабване. Когато получите достатъчно сън, ще бъдете по-малко склонни да ядете или да нахлувате в хладилника през нощта.
  • По време на сън, дишането и кръвното налягане намаляват. Тези етапи на дълбок сън са важни за физическото възстановяване. Тялото освобождава хормони, които подпомагат възстановяването на клетките и разстежа на клетките в тялото.
  • Сънят също поддържа формирането и съхранението на паметта, както и за емоционална обработка. Проучванията показват, че това ни помага да учим, развиваме и запаметяваме нови умения. Когато сме лишени от сън дори за една нощ, способността за запаметяване на нова информация значително намалява.

Но все пак оставаме до късно през делничните дни. Пием сладки напитки и ядем мазни храни преди лягане. Взираме се в ярки екрани. И все пак оставаме изненадани и объркани, ако се чувстваме изморени, мрачни и раздразнителни сутрин. Ние не сме тук, за да ви кажем как да живеете живота си, защото сме сигурни, че знаете какво е добро за вас! Но ако се борите да поддържате здрави навици за сън, йогата може да бъде вашият отговор. Проучванията показват, че се отпускате физически и психически, когато правите ум-тяло упражнения като йога. По-ниски нива на кортизол и понижено кръвно налягане ще ви помогнат да заспите като бебе.

Опитайте любимата ни успокояваща програма, представена от Sheelagh от студиото Hotbox Yoga в Strassen, Люксембург. Тя е изключително лесна и подходяща за всички възрасти и умения. Бонус: Можете дори да го направите в леглото!

Между другото, ако имате шанс, се отбийте при Sheelagh и се присъединете към серия от 26 Хата йога пози и упражнения с дишане. Това ще ви накара да се почувствате енергизирани и очистени.

За да завършите вечерната си процедура за релаксация, пригответе предварително билков чай или дозата Ресторейт за регенерация и го изпийте след приключване на йогата. Вдишайте дълбоко и се отпуснете за нощта, за да сте релаксирани на следващата сутрин.

Намасте!